Corpul uman are nevoie de cantități uriașe de diverse tipuri de nutrienți pentru a funcționa corect, printre care și așa-zișii minerale. Unii dintre ei creează așa-numitul metabolismul electroliților, iar una dintre părțile sale importante este potasiul. Concentrația sa prea scăzută în organism se numește hipokaliemie și nu numai că îți afectează starea de bine, dar pe termen lung afectează și funcționarea sistemului cardiovascular și nervos.

Toate acestea înseamnă că merită să monitorizați nivelul electroliților din organism și să știți ce determină organismul să elimine mineralele. Cum arată acest fenomen din perspectiva unuia dintre cele mai importante elemente chimice găsite în corpul uman – potasiul?

Leșierea potasiului din organism – ce trebuie să știți?

Multe variabile importante influențează concentrația de potasiu din organism. Cu toate acestea, există situații în care poate apărea deficit de potasiu. Acest lucru va fi legat nu numai de obiceiurile proaste, ci și de luarea de medicamente, bolile cronice sau suferința de alte afecțiuni. Deci, când elimină organismul potasiul?

  • Cand consumi cantitati mari de cafea – datorita efectelor specifice ale cofeinei. Este responsabil nu numai pentru eliminarea potasiului, ci și a altor electroliți.
  • Luarea de medicamente – în special cele care provoacă diureză. Acest lucru se datorează faptului că organismul scapă de electroliți prin urină, iar urinarea frecventă poate duce la deshidratare (dacă cantitățile acestora nu sunt completate). În plus, medicamentele pentru inimă pe bază de glicozide cardiace au ca rezultat, de asemenea, o leșiere crescută a potasiului. Merită să ții cont de asta.
  • Apariția bolilor cronice – în primul rând astm sau alergii. Acest lucru se datorează faptului că medicamentele utilizate pentru tratarea acestor afecțiuni conțin glucocorticosteroizi, care vor fi, de asemenea, responsabili de leșierea excesivă a potasiului. În plus, merită să fii atent și la alte boli, cum ar fi diareea, care va fi, de asemenea, responsabilă pentru spălarea electroliților – la fel ca transpirația excesivă.

Ce ar trebui să vă amintiți despre eliminarea potasiului din organism?

În primul rând, merită să ne amintim că estimarea concentrației corecte de potasiu în organism este destul de dificilă, inclusiv: de sistemul de autoreglare dezvoltat al acestui element. Este destinat să prevină deficiențele sale, astfel încât acestea pot deveni evidente doar în situații specifice, de exemplu stări de boală etc. Numai atunci se poate dovedi că există prea puțin potasiu în organism. Aceasta înseamnă că suplimentarea cu potasiu este întotdeauna cea mai sigură pentru a consulta un medic sau un dietetician.

Acest lucru este important deoarece concentrația prea mare de potasiu în organism este cauzată, printre altele, de: suplimentarea inutilă este de asemenea periculoasă. De exemplu, poate crește riscul de boli cardiovasculare, așa că în cazul potasiului, ca orice alt nutrient, merită să consultați suplimentarea și să-l folosiți doar în cazuri justificate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *