Multivitaminele, numite adesea și complexe de vitamine sau preparate cu mai multe ingrediente, sunt un supliment alimentar popular care este disponibil în prezent în aproape fiecare magazin. Acest tip de preparat este utilizat din mai multe motive diferite, cum ar fi o senzație de oboseală, imunitate slăbită, recuperarea după boală etc. Cu toate acestea, acesta este întotdeauna un motiv bun pentru a utiliza o multivitamine? În plus, multiplicitatea acestui tip de suplimente alimentare înseamnă că acestea sunt disponibile în multe compoziții diferite, care nu sunt întotdeauna potrivite pentru anumite tipuri de simptome. Prin urmare, merită să aruncați o privire mai atentă la ce ar trebui să conțină o multivitamină adecvată.

Ce formează o multivitamină bună?

O compoziție bună de multivitamine este, înainte de toate, una care nu conține substanțe care se exclud reciproc. Ce sunt ei? Cele mai populare și se exclud reciproc combinații disponibile în multivitamine sunt, de exemplu, calciul, zincul, fierul, magneziul. Acest lucru nu înseamnă că aceste minerale nu pot fi suplimentate deloc în același timp, puteți, și în unele cazuri chiar trebuie, dar nu în același timp.

Al doilea lucru important este că multivitaminele nu conțin ingrediente de calitate scăzută sau care sunt slab absorbite de corpul uman. Aceștia vor fi în principal oxizi de magneziu și zinc etc.

Toate acestea înseamnă că preparatele multicomponente disponibile pe piață vor scădea semnificativ și alegerea nu va mai fi atât de dificilă. Acum merită să aruncați o privire la ce substanțe ar trebui să căutați în multivitamine. Desigur, acest lucru depinde foarte mult de situația specifică și ar trebui dictat de nutrienții în care aveți deficit. Cu toate acestea, este posibil să se indice pe cei ale căror deficiențe apar foarte des ca urmare a diferitelor tipuri de activități. Acestea vor fi:

 • Vitamina D,
 • Magneziu,
 • Fier,
 • Vitamina C,
 • Vitamina B,
 • Vitamina K,
 • Calciu,
 • Potasiu.

În ce situații se recomandă utilizarea multivitaminelor?

Deși multivitaminele sunt folosite de mulți oameni, asta nu înseamnă că sunt întotdeauna justificate. Desigur, puteți decide să consumați un preparat cu mai multe ingrediente dacă mulți nutrienți au fost anterior spălați din organism, dar doar o multivitamină de calitate adecvată va ajuta cu adevărat. Mai mult, pot exista situații în care un medic pur și simplu prescrie utilizarea unei multivitamine și atunci acesta este un exemplu de utilizare justificată a unui complex de vitamine. În ce cazuri este recomandată cel mai des utilizarea unei multivitamine?

 • După o boală – organismul este adesea slăbit și lipsit de mulți nutrienți diferiți, așa că, pe lângă o dietă adecvată, se recomandă începerea suplimentelor cu multivitamine pentru a reveni rapid la starea anterioară bolii. De asemenea, este legat de dorința de a crește imunitatea.
 • Din lipsa poftei de mancare – mai ales pentru persoanele in varsta. La o anumită vârstă, organismul funcționează ușor diferit și se pare că nu mai e nevoie să mănânci atât de multe mese. Aceasta este, desigur, o eroare, iar apetitul redus poate rezulta din deficiența multor vitamine și minerale.
 • Perioada de recuperare – mai ales după leziuni sau intervenții chirurgicale. Aceasta este o situație similară cu cea care apare după boală. Pot exista numeroase deficiențe din cauza diferitelor funcții ale corpului etc. Merită să luați o multivitamine pentru a restabili rapid nivelul de nutrienți.

Cu toate acestea, merită să ne amintim că, dacă aveți deficit de un nutrient, de exemplu, vitamina D sau fier, este cu siguranță mai bine să luați un supliment alimentar dedicat, care vă va ajuta să eliminați deficiența cât mai repede posibil.