Colagenul este o proteină și este o componentă a multor componente ale corpului uman. Este unul dintre elementele de bază ale articulațiilor, cartilajelor, tendoanelor, oaselor și pielii. Se găsește în toate țesuturile conjunctive ale organismului și este esențială pentru sănătatea acestuia, îndeplinind un număr imens de funcții multiple.

Odată cu înaintarea în vârstă, organismul devine din ce în ce mai „uzat”, iar fibrele de colagen nu sunt capabile să se regenereze în aceeași măsură ca, de exemplu, în timpul pubertății. Acest lucru determină o scădere ireversibilă a colagenului din organism, ceea ce înseamnă adesea nevoia de a-l suplimenta. Este chiar necesar acest lucru? Merită să înveți puțin mai multe despre colagen în sine pentru a înțelege mai bine ce efect are asupra articulațiilor din corpul uman etc.

Ce efect are colagenul asupra articulațiilor?

Colagenul este prezent în natură (și, prin urmare, în organism) în multe forme. Totuși, din punct de vedere al articulațiilor, colagenul de tip II este cel mai valoros deoarece este cel mai abundent material de construcție dintre toate tipurile de cartilaje și tendoane. Aceasta înseamnă că, în cazul a numeroase leziuni articulare, colagenul este recomandat sub formă de suplimentare, datorită căreia articulațiile se regenerează mai repede, iar perioada de recuperare este mai eficientă și de lungă durată.

Cartilajul și tendoanele reconstruite în acest fel sunt mai puternice și mai rezistente la leziunile repetate, care ar putea apărea din nou fără suplimentarea cu colagen. Mai mult, leziunile repetate ale acelorași articulații pot fi mult mai grave decât data anterioară. Cu toate acestea, trebuie amintit că suplimentarea cu colagen ar trebui să dureze suficient de mult și să fie continuă pentru a aduce efectele dorite. În medie, se presupune că coincide cu perioada de recuperare, care durează adesea mai mult de 6 luni.

Suplimentarea de colagen pentru articulații ajută?

Ori de câte ori apare durere în diferite tipuri de articulații, aceste simptome nu pot fi ignorate. Acesta poate fi primul semn al deficienței de colagen în articulații, ceea ce deseori face ca organismul să nu poată efectua chiar și activități de bază, ceea ce poate provoca dureri severe. În astfel de situații, ar trebui să mergeți imediat la un medic care va putea diagnostica cauza (nu trebuie să fie deficit de colagen).

Odată ce diagnosticul confirmă deficiența de colagen, ar trebui să începeți să lucrați la un plan alimentar adecvat. Sursele bogate de colagen includ: diverse tipuri de jeleu, cartilaj animal, piele (de exemplu, din pui) etc. Cu toate acestea, dacă medicul decide acest lucru sau o dietă echilibrată nu aduce rezultate, atunci ar trebui să apelați la un supliment alimentar valoros.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *