Ashwagandha este de fapt o plantă care primește în prezent un interes sporit, cel mai probabil datorită proprietăților sale de promovare a sănătății. Deși poate fi considerat relativ nou în Polonia, a fost folosit în India de mii de ani. Cu toate acestea, ashwagandha a câștigat popularitate, în special în rândul persoanelor active fizic, dar, interesant, poate avea un efect pozitiv și asupra persoanelor care nu practică sport și este puțin cunoscută în acest grup. Prin urmare, merită să aruncăm o privire mai atentă asupra acestuia și proprietăților sale, ceea ce ne va permite să răspundem la întrebarea de ce merită să îl folosim.

Ce este ashwagandha?

Ashwagandha are de fapt multe nume și toate pot fi găsite în Polonia. Va fi posibil să ne referim la el ca somnolență, ginseng indian, cireș comun sau cireș de iarnă. Este o plantă, sau mai degrabă un arbust, care are un miros caracteristic care amintește unor oameni de mirosurile emise de cai.

Interesant este că cel mai popular nume „ashwagandha” este o combinație de două cuvinte, „ashwa” care înseamnă cal și „gandha” care înseamnă putere. Acest lucru se datorează în primul rând faptului că dă un fel de forță persoanei care îl folosește și mirosului caracteristic deja menționat asociat cailor.

Ce proprietăți are ashwagandha?

De mulți ani în India, ashwagandha a fost folosită pentru a lupta împotriva diferitelor boli și afecțiuni. Interesant, a fost folosit, printre altele, ca parte a luptei împotriva tuberculozei, vitiligo, artritei și bronșitei. Totuși, ceea ce este la fel de interesant este faptul că ashwagandha a fost administrată persoanelor care au avut probleme cu somnul, ciclul menstrual și chiar în cazurile de sughiț cronic.

Cu toate acestea, ashwagandha este în prezent mult mai bine testată științific și efectele sale pozitive au fost observate, printre altele: împotriva stresului. Aceasta înseamnă că ashwagandha este recomandată persoanelor care au probleme majore cu controlul stresului din cauza, de exemplu, a muncii sau a altor responsabilități.

Cu toate acestea, poate fi găsit din ce în ce mai des în diverse tipuri de nutrienți și suplimente alimentare. Acest lucru se datorează faptului că ashwagandha are proprietăți care susțin performanța generală a corpului, precum și procesele de regenerare, de exemplu după antrenament. Toate acestea îl fac să fie folosit cu nerăbdare de tot mai mulți oameni.

Merită să luați ashwagandha?

Beneficiile utilizării ashwagandha sunt cele mai vizibile, dar trebuie amintit că nu a fost pe deplin testat științific. Aceasta înseamnă că nu toate proprietățile, cum ar fi efectele anticancerigene (care sunt atribuite plantei de somnolență), sunt confirmate. Mai mult, în ginseng indian s-au găsit withanozide ale căror efecte nu sunt încă pe deplin cunoscute, dar nu sunt acuzați că ar avea un efect negativ asupra organismului.

Cu toate acestea, dacă nu aveți contraindicații pentru utilizarea somnolenței și doriți să găsiți o modalitate de a reduce stresul, merită să luați în considerare utilizarea acestuia. Interesant este că acum este combinat și cu alți nutrienți valoroși.