Glutamina este un aminoacid care este responsabil pentru construirea țesutului muscular în corpul uman. De asemenea, are proprietăți care susțin sistemul digestiv și imunitar și susțin procesul de vindecare a rănilor. Este disponibil sub formă de nutrienți și suplimente, iar glutamina însăși a devenit adesea folosită de sportivi care, printre alții, vor să-și îmbunătățească silueta. Cu toate acestea, merită să-l aruncați mai atent pentru a ști de ce câștigă popularitate și dacă merită să îl folosiți.

Cum acționează glutamina?

Merită să aruncați o privire mai atentă asupra efectelor și importanței suplimentării cu glutamină. Totul este legat de procesele catabolice. Ideea este că este folosit pentru a construi țesutul muscular, iar în timpul exercițiilor fizice intense, stresului sau diferitelor tipuri de boli, nevoia organismului de glutamină crește semnificativ.

Daca nu este furnizat in cantitati corespunzatoare, organismul va incepe sa foloseasca un fel de „rezerve” de glutamina care se gasesc in muschi pentru ca organismul sa functioneze corect. Acest lucru poate duce la o situație în care, în ciuda activității fizice crescute, țesutul muscular începe să se micșoreze în loc să crească. Acesta este tocmai fenomenul pe care se intenționează să îl prevină suplimentarea adecvată cu glutamină.

Acțiunea glutaminei este principalul motiv pentru popularitatea sa în creștere. În prezent, este disponibil în diverse variante și forme ca supliment destinat în principal sportivilor.

Efectul glutaminei asupra imunității organismului

De asemenea, glutamina are un efect pozitiv asupra sistemului imunitar. Acest lucru se datorează faptului că transferă energie către celulele responsabile de imunitate din organism, inclusiv: celule albe din sânge etc. Merită să ne amintim, totuși, că, dacă glutamina nu este furnizată în cantități adecvate atunci când există o cerere crescută pentru aceasta, poate duce, de exemplu, la leziuni musculare sau o deteriorare a stării generale a sistem imunitar.

Care sunt celelalte beneficii ale folosirii glutaminei?

Merită să aruncați o privire asupra altor beneficii ale furnizării glutaminei organismului în cantitățile potrivite. Pe lângă impactul său pozitiv asupra imunității, merită remarcat și impactul pozitiv asupra:

  • starea generală a intestinului,
  • creșterea țesutului muscular,
  • susținerea proceselor de regenerare a glicogenului.

Acestea sunt cele mai importante beneficii care rezultă din suplimentarea adecvată cu glutamină. Este indicat și efectul său indirect asupra reducerii nivelului de cortizol (adică așa-numitul hormon al stresului). Toate aceste beneficii răspund, de asemenea, la întrebarea de ce glutamina este folosită din ce în ce mai bine de tot mai mulți oameni.

Acest lucru a influențat indirect și crearea multor nutrienți și suplimente alimentare care conțin glutamina. Mai mult, produsele dedicate sunt disponibile în diverse arome și sunt, de asemenea, suplimentate cu alți nutrienți valoroși.